Kitekintés a kaszinójátékfejlesztők piacára

Talán nem meglepő számodra sem az, hogy az online szerencsejáték ipar egy közel 60 milliárd dolláros ipar, és az előrejelzések szerint 2030-ra közel 11%-os piaci növekedés várható. Na, most, a 60 milliárd dollár elképesztően sok forgalmat jelent, és ha belegondolunk, hogy folyamatosan felfelé növekszik ez a szám, láthatjuk, hogy van benne még mozgástér.

A kaszinójátékfejlesztők hónapról hónapra adnak ki újabb játékokat, és noha van néhány kisebb független fejlesztő, előbb utóbb mindenki kiköt valamelyik nagy mamutnál. Emiatt nehéz már azt is megmondani, hogy kik az újabbak és kik azok, akik már az első online kaszinó megnyitása óta az iparban vannak. Posztunk első felében nézzük meg, hogy kik a nagyágyúk, és mit is jelent létezésük a gyerekcipőben járó fejlesztők számára.

Evolution Gaming

Az Evolution Gaming egy svéd játékszoftver fejlesztő, amelyet 2006-ban alapítottak, és amelyik ma már nem csak az európai piacot gyűrte maga alá, hanem más földrészeket is elért. Elsődlegesen az Evolution az élő kaszinójátékok piacára robbant be, kiváló minőségű és valódi izgalmakat nyújtó élő osztós játékaival. Ma már szinte minden európai országban rendelkezik engedéllyel, így a távszerencsejáték egyik legnagyobb hala lett, különösen az élő játékok piacán. De persze itt nem álltak meg!

Az Evolution folyamatosan nyerte a díjakat, száz fölötti asztalt nyitottak meg stúdiójukban az élő streameléshez, és az élő kaszinójátékok koronázott királya lett. 2018-ban elkezdett a cég növekedni, mikor is felvásárolták az Ezugi-t, amely egy kisebb, szintén az élő kaszinójátékokra szakosodott cég volt.

Ezt követően jöttek a nagy nevek a céghez:

  • NetEnt: a szintén európai gyökerekkel rendelkező, 1996-ban alapított NetEnt önmagában is nagy névnek számít a szerencsejáték piacon. A cég által kiadott nyerőgépek online játékosok millióit köti a képernyőhöz nap, mint nap. Leghíresebb játékai: Gonzo’s Quest, Divine Fortune, Starburst.
  • Red Tiger Gaming: a Red Tiger nem olyan nagy ugyan, mint a NetEnt, de a nyerőgép-versenyeket játékosító rendszere, illetve a Daily Drops Jackpot hálózata széles körben elterjedt.
  • Big Time Gaming: A BTG gyakorlatilag a vezető innovátor a nyerőgépek online iparában, és ha új funkcióval találkozunk egy játékban, szinte biztos, hogy ennek a fejlesztőnek a boszorkánykonyhájából került ki.

Ezekkel a cégekkel együttműködve nem csoda, hogy az Evolution megkerülhetetlen szereplő lett. De vannak még mások is a gáton!

Microgaming

Az Isle of Man szigeten működő Microgaming volt az első igazi online kaszinószolgáltató. A cég 1994-ben jött létre, és játékai az óta töretlen sikernek örvendenek mind Európában, és mind szerte a világban. Külön említést érdemel az is, hogy a Microgaming minden sikerét lényegében egyedül érte el, és még így is valóban megkerülhetetlen, és ha a piaci részesedését nézzük, az Evolution után a második legnagyobb cég az iparban. A legismertebb játékai közé tartozik az Immortal Romance, a különböző brandelt nyerőgépek, mint a Jurassic World és Game of Thrones játékok, illetve a méltán hírhedt Mega Moolah, amellyel világra szóló rekordokat döntöttek már meg.

Playtech

A Playtech szintén egy elég nagy „szelettel2 rendelkező játékfejlesztő, amelynek játékai nagyon népszerűek és olyan neves kaszinók beszállítója mint a William Hill. Ahogy az lenni szokott ebben az iparban, mindig vannak kis halak és nagyhalak, és jelen esetben egy igencsak nagy halról beszélhetünk. A Playtech felvásárolt már több kisebb fejlesztőt, így a portfóliója még változatosabb lett, a játékok minősége pedig tovább nőtt. Leghíresebb játékai: Buffalo Blitz, Age of the Gods.

Vannak-e új játékszolgáltatók a kaszinóiparban?

A rövid válasz az, hogy igen, vannak. Bővebben kifejtve azt kell elsősorban kiemelnünk, hogy vannak, és lesznek is új szereplők. Az, hogy mely cégek az újak az iparban nagyon nehéz megállapítani. Nincs olyan egységes központi nyilvántartás, ahol felsorolják, hogy éppen ki a legújabb belépő. Némi segítséget az nyújthat, ha a nagy felügyeleti szervek (MGA, Curacao, UKGC, stb.) nyilvántartásában megnézed, hogy mely cégek folyamodtak engedélyért. Ez azonban elég nagy macera egy szimpla játékosnak, úgyhogy neked inkább a megbízhatóságot és a minőséget kellene választanod az újdonság helyett. A következőkben vetünk egy gyors pillantást arra, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venned, ha a legjobb online kaszinó szolgáltatót keresed:

  1. Kor és hírnév: nem mondjuk, hogy csak azon cégek játékaival érdemes játszani, akik már 30 éve űzik az ipart, de azért azt mindenképpen érdemes fontolóra venni, hogy nem véletlenül vannak még mindig a ringben! Az új kaszinójáték fejlesztők adhatnak ki kiváló játékokat, de a tapasztalat nagyon sokat számít.
  2. Elérhetőség és átláthatóság: ezek olyan tényezők, amelyekkel nem sokat számolunk manapság, pedig nagyon kellene. Amikor elindítunk egy online nyerőgépet, azt érdemes megfigyelni, hogy szerepel-e a fejlesztő neve valahol. Ha igen, meg lehet akár nézni a honlapjukat, esetleg valamelyik aggregátor oldalon átnézni, hogy milyen véleménnyel vannak róluk a játékosok.
  3. Játék minősége: azt te magad tudod elsősorban meghatározni, hogy mely játékok azok, amelyekkel szeretsz játszani. Mivel minden hónapban jönnek ki újak, azért szinte biztos, hogy egy új fejlesztő is fog kiadni olyan játékot, ami érdekelhet. Ezért aztán a legjobb az, ha mindig kipróbálod a friss játékokat, hátha végül nagy kedvenccé válik.

Nehéz a dolga a játékfejlesztőknek…

Igazán nehéz ma új fejlesztőcégként bekerülni a fősodorba. Ugyanakkor sikertörténetek mindig vannak, és a megfelelő célközönség kiválasztásával és a megfelelő marketing-stratégia kialakításával bármikor be lehet robbanni. Te és mi, mint játékosok pedig csak profitálhatunk a versenyből!

More article

Recent Stories

Categories